top of page

Hálószoba trendek 2018 - hálószoba színek- és praktikus lakberendezési tanácsok

Frissítve: 2022. febr. 8.

Lássuk mik a legalapvetőbb kérdések egy hálószoba berendezése vagy éppen felújítása során: Milyen színű legyen a szoba? Hova tegyem az ágyat? Milyen praktikus tárolási és dolgozóasztal megoldások jöhetnek szóba? Mitől lesz rendezett és egyedi, mindez 2018-ban?

Ezekre a kérdésekre gyűjtöttük össze a választ, képekkel illusztrálva a legjobb hálószoba ötleteket:



1. Mediterrán stílusú hálószoba ötletek



Kedveled a barátságos és életteli helyeket, szeretnéd ha minden reggel nyári derűvel köszöntene? Néhány jellegzetesen mediterrán lakberendezési kiegészítő nem csak dögös lesz a hálószoba, de még egy kis napsütötte Andalúzia is beköltözhet a hálóba.


Mediterrán stílusú hálószoba design 2018 - kis hálószobákhoz <img>
1. Mediterrán stílusú hálószoba ágytámlával jpg <img>

Kis hálószobák számára az egyik legjobb összeállítás: ha a fehér színű falak, színes és autentikus kiegészítőkkel társulnak.

A fehér szín optikailag tágítja a teret, és lehetővé teszi egy világos, tágas belső tér kialakítását. A meleg és erőteljes színárnyalatok, pedig élettelire és barátságosra hangolják a szoba atmoszféráját.

Bikás képpel vagy anélkül, de egy élénk színű és extravagáns kárpitanyagú ágyvég,

a kultúrára jellemző mintázatú és színű ágynemű, alap kiegészítői a mediterrán hangulatnak. Érdemes az állandó bútorainkat közel hasonló színvilágban kiválasztani, például az ágytámla és az éjjeliszekrény árnyalatait összehangolni.


Tégla- kő falpaneles hálószoba design
tégla falas hálószoba

A mediterrán stílust nem csak az élénk színek teszik olyan varázslatossá, hanem a természetes anyagok közvetlen módon való alkalmazása is. A nyers tégla vagy kőfal alkalmazása mélységet ad a térnek ezáltal optikailag szintén tágítja, ugyanakkor a legjobb tulajdonsága, hogy egy rendkívül izgalmas felületet hoz létre a hálószobában. Amitől egyszerre érezzük, az ódon épületek vakolatlan durvaságát, különleges titokzatos hangulatát és melegséget, védelmet árasztó erejét is.

Ha már le lett vakolva a falunk, tégla vagy kő mintázatú falpanelek segítségével is könnyen felépíthető a „várfal”. Elég ha csak az ágy mögötti falszakaszt kövezzük ki. A fal megvilágításával még izgalmasabbá és hangulatossá tehetjük hálószobánkat.


Lakberendezési tanácsok kis hálószobákhoz
Mediterrán stílusú kis hálószoba

Azok számára is van megoldás, akik kedvelik a mediterrán életérzést, ugyanakkor kevésbé rajonganak a meleg tónusokért a hálószobában. A szürkészöld, drapp, grafitszürke és fehér kombinációja harmonikus, városi környezetbe is könnyen átültethető színösszeállítást képvisel.


A hangsúly itt is a mediterrán világból vett mintákra, kiegészítőkre helyeződik.

Természetes hatású anyagok használata jellemzi, mint textilvászon ágyvég, fa éjjeliszekrény, nád tároló, réz fali lámpa és a légtisztító növények jelenléte.




2. Praktikus személyre szabott hálószobák


Egy hálószoba akkor funkcionál igazán jól, ha életmódunkhoz igazítva sikerül kihasználnunk a tér adta lehetőségeket. Például ha nem csak alvásra, hanem munkához is használjuk a hálót, vagy ha több tárolásra alkalmas helyet kell szorítani a hálószobában. Ha több funkciót is szánunk a hálószobának, keresnünk kell az olyan okos és esztétikus megoldásokat, amik kompatibilisek az életmódunkkal és a hálószoba adottságaival. Íme néhány kreatív és jól használható ötlet:


Hálószoba trendek 2018 - hálószoba szín- és praktikus lakberendezési tanácsok
Hálószoba beépített dolgozósarokkal

Sokan vannak, akik szeretnek a hálószobában dolgozni, mert ezt a szobát tartják a legcsendesebbnek a lakáson vagy házon belül, ahol nyugodtan lehet dolgozni. Persze számít, hogy mennyi hely áll rendelkezésünkre, de kis hely esetén is elkülöníthetünk egy kompakt, csendes sarkot a munkához.

A legfontosabb elem a sarokba passzoló méretű asztalka, legjobb megoldás egy láb nélküli, méretre készített pult - amivel szintén helyet takarítunk meg. A második lépés, hogy a munkaállomást, olyan tárgykörrel egészítsük ki és környezetté alakítjuk, amiben valóban szívesen dolgozunk. Az integrált megoldásokkal - mint a falmélyedésbe süllyesztett polcok, beépített világítás - itt is sok helyet meglehet spórolni, ugyanakkor ezek az elemek meghozzák a kedved a munkához, jól használhatóvá és kényelmessé teszik a dolgozórészt.


Modern tárolási rendszerek hálószobákhoz
Praktikus tárolási ötletek hálószobába

A piacon egyre nagyobb igény mutatkozik a ruhásszekrényen túl, egyéb tárgyak hálószobában való tárolására. Népszerű trendnek számítanak az innovatív tárolási megoldások, amik jobban kihasználják a rendelkezésre álló teret, például a ruhásszekrényben lévő cipő-, övtartó, akasztó sínek, a beépített fali tárolók, és a beépített ledlámpák.


A sima, egységes felületű és letisztult formavilágú bútorok, segíti az átlátható, szellős és rendezett szoba érzetét. Ha nem tárolunk sok holmit a hálószobában, nem szükséges a padlótól a mennyezetig tároló elemekkel felépíteni a hálót. Nagyon elegáns és áttekinthető megoldás, ha egyszerűen lépcsőzetes kialakításban helyezzük el a bútorokat.


Hálószoba és dolgozóasztal inspiráció 2018
Hálószoba galériás dolgozóasztallal

A kreativitásnak nincs határa, kérdés, hogy van-e elegendő terünk hozzá. Jól ismert praktika különösen a belvárosi polgári lakások magas belterében a galériázás, ahol általában az ágy kerül a galériára a dolgozó rész pedig a lépcső alá. Mi történik ha ezt felcseréljük? Az eredmény egy tágas és pazar hálórész és egy rendezett, elszeparált egyedi dolgozó-trónus, igazi „elefántcsonttorony” magaslati levegővel, ahova elvonulva aztán tényleg nehezen zavarhatnak meg minket.

A lépcsők alatti tér is kiválóan használható tárolási célokra, akárcsak az ágy alatti emelvény, amikbe fiókos tároló elemeket helyezhetünk.



3. Modern & minimalista hálószobák


A modern, letisztult formavilág és a „minimal” téralakítás továbbra is az egyik legnépszerűbb trendet képviselik a lakberendezésben. A kortárs és minimalista hálószoba bútorok átláthatóvá teszik a hálószoba terét, tisztaságot és lendületet sugároznak. A minimalista hálószobák néha hidegnek és üresnek hatnak, mi most olyan hálószobákat gyűjtöttünk össze, amik letisztultak, ugyanakkor hívogatnak és otthonosak is.


Modern hálószoba trend 2018
Modern minimalista hálószoba

Modern és minimalista hálószoba kialakításakor nagy hangsúly helyeződik az áttekinthető és szellős téralakításra. Az ágynak központi szerepe van, a tér és a többi hálószobabútor is ennek rendelődik alá. Ezt a centralizált letisztultságot lazíthatjuk, ha az ágy mellé még egy markáns elemet, vagy hálószoba bútort kiemelünk a háttérből, például az ággyal harmonizáló könyvespolcot.


Kis hálószobához minimalista design
Modern kis hálószoba lakberendezési ötlet

Mi a helyzet akkor, ha letisztult, modern hálószobát szeretnénk, de van pár olyan bútorunk, amiket muszáj a hálószobában elhelyeznünk? Itt megint csak az okos téralakítás, a beépített bútorok és az integrált világítás a legjobb megoldás.


Egyszínű, akár üveg térelválasztóval elkülöníthetünk magunknak egy dolgozósarkot vagy a fekvőhelyet megemelhetjük egy lépcsős emelvénnyel, ami remek tároló helyiségként is szolgálhat.







Hálószoba trendek 2018 - szín ötletek & lakberendezési tanácsok
Sötét színű modern hálószoba

Ne féljünk a sötét színektől, tágas hálószobáknak jól állnak a sötétebb árnyalatok, alvás szempontjából pedig kifejezetten jótékonyan hatnak, segíti a pihenést és nyugalmat áraszt. Variáljuk a hideg és meleg tónusú sötét színeket a hálószobában, így egyszerre lesz komoly és izgalmas, védelmet és melegséget árasztó a hálószoba.

Tipp: a fekete és szürke árnyalataival bánjunk csínján, kis felületeken homogénen alkalmazhatjuk, de nagy felületeknél - például falak festésénél - érdemes más színekkel kombinálva, színátmenetekkel vegyítve festeni.


4. Kreatív térelválasztók


Garzonlakások, kis hálószobák tértágításához a legjobb belsőépítészeti megoldás: a térelválasztó. Könnyűszerrel felbonthatjuk vele a teret, az élettér funkcióinak megfelelően és ha jól választunk, a lakás legütősebb dekorációs eleme lehet.


Ágyvég, mint térelválasztó ötlet hálószobába
Ágytámla térelválasztó ötlet lakásba

Nagyon egyszerű és kreatív ötlet egy hatalmas méretű kárpitozott ágytámla felállítása az ágy mögött. Ezzel a nagyvonalú, mutatós gesztussal máris elkülönül a hálószoba területe a többitől. A kárpitozott támlával, így egyrészt létrejön egy puha ágyvég, másrészt a támla másik oldala jól használható könyvespolcnak vagy tárolónak. Még több funkciót is adhatunk a támlának, például elrejthetjük benne a fali olvasólámpákat.



Egy szoba felosztásakor számos térelválasztó megoldás áll rendelkezésünkre. Különválaszthatjuk a hálót a dolgozó résztől vagy a nappalitól, külön erre a célra tervezett térelválasztóval, hálószoba bútorral vagy akár könyvespolccal. Választhatunk áttetsző vagy sötétítő anyagot, elmozdítható vagy fix megoldásokat.

Az egyik legötletesebb közülük a lapfüggöny, a piacon rengetegféle színben, méretben és mintával elérhető, könnyű és egyszerűen rögzíthető szerkezet. Bár hangszigetelő elemként kevésbé hatásosak, megfizethető áron kaphatók és vizuálisan tökéletesen elkülönítik egymástól a tereket.



Comentários


bottom of page