top of page

Elektroszmog elleni védelem okosan - Miért, mikor és hol érdemes védekezni?

Frissítve: 2022. febr. 1.


Az elektromosság és az elektronika nagy szolgálatot tesz az emberiségnek, számtalan területen nyújt hatékony és kényelmes megoldást. Átszövi mindennapjainkat, nehezen képzelhető el nélküle az életünk, gondoljunk csak arra, hogy pár órás áramszünet mennyi lemondással jár. De a felelős és kontrollált irányítás érdekében, nem elég használni egy technológiát, hanem meg is kell érteni azt.

Hogyan működik, milyen hatásai vannak, lehetnek?

Elektromos berendezéseink elektromágneses sugárzást bocsájtanak ki, bekapcsolt állapotban elektroszmogot, azaz mesterséges elektromos- és mágneses teret és -sugárzást indukálnak.

Az új technológiák fejlesztésével párhuzamosan elengedhetetlen az emberi szervezetre gyakorolt hatásainak vizsgálata is. Ma már az elektroszmoggal kapcsolatban bőven találunk olyan célzott kutatásokat, amik egyértelműen kimutatták az elektoszmog emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait. (A kutatások egy részéről és azok eredményeiről részletesen lejjebb olvashatsz.)[1]


A kérdés az, hogyan és mennyit használjuk elektromos kütyüinket, illetve hol jelentenek számunkra komoly veszélyforrást és hogyan védekezhetünk ellene. De mielőtt becsomagolnánk védő eszközökkel az egész házat vagy lakásunkat, érdemes tudatosan megvizsgálni elektromos készülékeinket és azok helyét az élettérben.

Ehhez 3 alapvető szempontot érdemes figyelembe venni:

1. Erősség

Elektromos berendezéseink milyen frekvencián mozognak, milyen erősségű elektromágneses sugárzást bocsájtanak ki magukból? (Jellemzően mik azok a készülékek, amik az egészségügyi határérték felett vannak és használatukra kiemelten oda kell figyelni!)

2. Hatótávolság


Milyen távolságra helyezkedik el tőlünk az elektromos készülék.

3. Idő


Mennyi időt töltünk el, tartózkodunk hatótávolságon belül akár az elektromágneses térben?


Összefoglalva, ott érdemes hatékony védelmet felépíteni, ahol valóban szükség is van rá! Például ha egy olyan térben ér minket, erős elektromágneses sugárzás, ahol jellemzően sok időt töltünk - hálószobában, fekhelyünkön, íróasztalnál vagy a munkahelyen – akkor ott szükséges valami megoldást eszközölnünk! Ha pontos eredményeket szeretnénk kapni érdemes radiesztetikust hívni, aki alaposan felméri a sugárzások forrását és mértékét a lakhelyünkön.


Válasszuk a józan észt és a fizika törvényeit!

A megoldások elég sokfélék lehetnek, ez a piacon kapható védő eszközök változatosságában is megmutatkozik, de itt is lényegi elem a fent felsorolt 3 szempont tisztázása, mert a védelem is szorosan ezekkel van összefüggésben.

Szempontok a jó választáshoz:

Ott próbáljuk meg megszüntetni vagy csökkenteni a sugárzás mértékét, ahol sok időt töltünk! Mi segíthet?

1. Kikapcsolás, hatótávolság és földelés

A védekezés egyik legegyszerűbb módja az elektromágneses sugárzást kibocsájtó eszköz kikapcsolása, különösen éjszakára! Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor minimum káros hatókörön kívülre helyezése szükséges. Például egy router vagy modem esetében az extrém káros sugárzás, amiben tilos hosszútávon tartózkodni kb. 3 méteres hatósugárral rendelkezik, ezért ezeket a készülékeket az ágytól vagy íróasztaltól minél távolabb kell elhelyezni.

Azokat az eszközöket, - például éjjeli lámpa, monitor, telefontöltő, stb. - aminek a vezetéke nincs leföldelve, szintén ki kell kapcsolni éjszakára vagy legalább 3 méternél távolabbra helyezni.



2. Mechanikai védelem – elektroszmog árnyékolás

Amennyiben az elektromos eszközök nincsenek kikapcsolva, vagy nem lehet őket kikapcsolni, odébb helyezni – például szomszéd átsugárzó wifije, vagy a fejmagasságban, falban futó elektromos vezetékek esetében -, az elektroszmog árnyékolás lehet segítségünkre.

Ilyen esetekben hatékony és hiánypótló megoldást jelent a hálószobában az ágy mögé helyezett elektroszmog védelemmel ellátott ágyvég. A speciális, erre a célra fejlesztett réztextil betéttel felszerelt ágytámla képes teljesen leárnyékolni a fekhelyet, és létrehozni egy olyan elektroszmogmentes teret, amiben már nyugodtan lehet aludni.

A mechanikus védelem közé sorolható, az ún. grafitárnyékoló, vagy electro shield festékek, amik a rézszövethez hasonlóan képesek lefogni a fal túloldaláról jövő elektromágneses sugárzásokat.

A réztextillel való árnyékolás nem blokkolja a készülékek jeladóit, azzal, hogy közvetlenül az elektromos készülékekre helyezzük el őket, mivel a leárnyékolni kívánt zóna és a forrás közé helyezzük el. Így a sugárzást kibocsájtó eszközök zavartalanul tudnak működni - nem fog a jeladó blokkolásának hatására a sugárzás felerősödni – és csak a védeni kívánt terület lesz általuk leárnyékolva.


[1] Hogyan hat a szervezetre?

Több kutatás is kimutatta már és a who is elismerte, hogy azok az elektomágneses sugárzások, amik a megengedett határértéken felül vannak, és tartósan, (huzamosabb ideig és rendszeresen) hatnak az emberi szervezetre, bizonyíthatón káros hatással vannak az élőlényekre és az emberi organizmusokra. "Nem véletlen, hogy az Európai Tanács is 2011 óta figyelmeztet a pulzáló elektromágneses sugarakat használó mobiltelefonok, a WiFi, a WLAN, a WiMAX, a DECT, a vezeték nélküli telefonok és a babafigyelők veszélyeire, és javasolja ezek kitiltását az iskolákból.”[13, 14] (Kötelező, EU-s irányelveket követő magyar jogszabályozás is van a lakosságra és az épületbiológiára vonatkozóan is.)

Olyan kutatóorvosok, mint Magda Havas,[19] Andrew Marino,[20] Robert Becker,[9] Jack Kruse[21] azt vizsgálják, hogy az elektromágneses sugárzásoknak milyen biológiai hatásai lehetnek. Kimutatták, hogy van összefüggés az elektroszmog emberi szervezetre gyakorolt hatása és a különböző betegségek felerősödése, kialakulása között. A kutatások fókuszában szerepelnek, az olyan betegségek, mint a gyerekkori leukémia, az agytumor, genetikai defektusok, idegrendszeri betegségek, immunrendszer gyengülése, allergiák, gyulladásos betegségek, mellrák, vetélés, egyes szív- és érrendszeri megbetegedések, vér-agy gát fokozott áteresztőképessége, a melatoninszint csökkenése és a fokozott szabadgyöktermelés. (Forrás: https://modernkoripaleo.hu/a-titokzatos-elektroszmog)

bottom of page